Thunderful Group förvärvar Headup

Thunderful Group AB förvärvar den tyska spelförläggaren och spelutvecklaren Headup med 14 anställda. I samband med förvärvet tillträder Headups VD Dieter Schoeller som Head of Publishing inom segmentet Thunderful Games.

Headup GmbH, grundat 2009, är en väletablerad publisher och spelutvecklare aktiv på alla större plattformar; konsoler, mobila enheter samt PC. Huvudkontoret är beläget i Düren utanför Köln i Tyskland. Omsättningen för 2020 uppgick till 4,2 miljoner Euro.

Under det senaste decenniet har Headup gång efter annan (2012, 2013, 2017, 2019) tagit hem kategorin "Bästa spelförläggare" vid German Developers Awards. Bland framgångarna återfinns spelserien Bridge Constructor, Trüberbrook som tog hem titeln Best German Game 2019, och Mega Grant-vinnaren Pumpkin Jack. Headup har genom åren publicerat ett stort antal spel, och har dessutom samarbetat med kända spelutvecklare kring unika specialutgåvor av titlar som LIMBO, The Binding of Isaac, Super Meat Boy, QUBE och Terraria.

För närvarande internutvecklar Headup ett ännu inte utannonserat spel som bygger på ett världskänt IP. Därutöver bedrivs flera projekt gällande externa produktionsuppdrag och publicering. Sammantaget kommer dessa stärka Thunderfuls befintliga pipeline 2021 och framöver.

Förvärvet av Headup är helt i linje med vår strategi att växa vårt Games-segment och koncernen som helhet. Jag har känt Dieter Schoeller ända sedan vi själva började publicera spel för mer än tio år sedan. Dels är Headup mycket bra på att smälta samman spelutveckling och publishing, och dels gör Dieter goda affärer i allt högre takt. Förvärvet stärker vår internationella position, breddar vårt nätverk mot fler utvecklingsstudior och skapar synergieffekter inom koncernens publishingverksamhet. Vi välkomnar våra nya medarbetare i Düren som framöver kommer att arbeta tätt ihop med kollegorna på Thunderful Publishing”, säger Thunderful Groups VD Brjann Sigurgeirsson.

Thunderful kommer att betala 5 miljoner EUR kontant i förskott. Dessutom kommer Thunderful att betala en earn-out-komponent som baseras på Headups resultat 2021, 2022 och 2023. Ersättningen begränsas till 6 miljoner EUR, varav 2,5 miljoner EUR består av nyemitterade Thunderful-aktier med clawback, samt framtida betalningar om 3,5 miljoner EUR i en blandning av kontanter och aktier. Den totala maximala köpeskillingen för förvärvet är således 11 miljoner EUR.

Transaktionen beräknas genomföras före utgången av mars 2021.

Headup förblir en självständig spelförläggare och utvecklare, och kommer att rapporteras som en del av segmentet Thunderful Games. I samband med förvärvet tillträder Headup’s VD Dieter Schoeller rollen som Head of Publishing inom Thunderful Group, och blir därmed ansvarig för Thunderfuls förlagsverksamheter i Sverige och Tyskland.

”Efter mer än ett decennium på egna ben är det dags för nästa stora äventyr – och jag är verkligen glad att bli en del av Thunderful Group! Jag har haft nöjet att känna Brjann i många år nu, och han har alltid varit en inspiration för affärsmetoder och partnerskap. Att bli en viktig del av familjen kommer att ge vårt erfarna team nya möjligheter och frigöra vår fulla potential”, säger Headups VD och grundare Dieter Schoeller.

Rådgivare
Setterwalls Advokatbyrå har med hjälp av tyska advokatbyrån Fieldfisher fungerat som juridiska rådgivare i samband med transaktionen. EY har fungerat som rådgivare i finansiella frågor och skattefrågor i samband med transaktionen.

För mer information, vänligen kontakta:
Brjann Sigurgeirsson, VD, Thunderful Group
E-post: brjann@thunderfulgroup.com
Tel: +46 708 16 16 32


Om Thunderful Group  Thunderful Group är en huvudsakligen Nordisk koncern verksam inom utveckling och förläggning av spel samt distribution av exempelvis Nintendoprodukter, spel, speltillbehör och leksaker. Med huvudkontor i Göteborg och ytterligare kontor i Sunderland, Karlshamn, Kungsbacka, Århus, Skövde, Helsingfors, Malmö, Helsingborg, Köpenhamn, Larvik, Hohenwestedt och Hongkong, är Thunderful Groups övergripande mål att tillhandahålla kreativa, högkvalitativa underhållningsprodukter till människor i alla åldrar. Thunderful Group är noterat på Nasdaq First North Premier. Företagets Certified Adviser är FNCA Sweden AB, info@fnca.se, +46(0)8-528 00 399.